Praktycznie każdy z nas, ma świadomość tego, że w dzisiejszych czasach jedzenie żywności o wysokiej jakości, może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie i długowieczność. Jedną z rzeczy, która odpycha nas od spożywania takiego jedzenia, jest zbyt wysoka cena. Dlaczego tak jest?
Koszty produkcji
Substancje chemiczne w znaczący sposób przyśpieszają proces rośnięcia i dojrzewania owoców, oraz warzyw. W ten sposób, producent może pozwolić sobie na niższe ceny, gdyż będzie on miał znacznie większe zbiory, niż w przypadku stosowania tylko naturalnych nawozów. Jest to korzyść dla każdego. Producent cieszy się, że praktycznie cały jego towar jest sprzedawany, a konsument jest zadowolony z niskich cen. Prawda jest jednak taka, że może zapłacimy mniej, ale również znacznie mniej wartości odżywczych trafi do naszego organizmu. Na chwilę zaspokoimy głód, jednakże nie będzie to trwało wiecznie. Z drugiej strony, mamy do czynienia z naturalną uprawą. Producent musi liczyć się z niewielkimi zbiorami w ciągu sezonu, dlatego musi mieć znacznie wyższe ceny na rynku, aby móc utrzymać swoje gospodarstwo.
Wysoka cena przechowywania
Ekologiczna żywność ma zawsze krótszy okres przydatności do spożycia, niż jedzenie z dodatkami konserwującymi. Wymaga to znacznie szybszego transportu, zatem znacząco wzrośnie koszt przewozu. Niestety idzie za tym też wyższa, końcowa cena produktu ekologicznego. Nie bez znaczenia jest także bezpieczeństwo ekologicznej żywności. Zdarza się, że wymaga ona przechowywania w określonej temperaturze, oraz w określonych warunkach fizycznych. Jeżeli nie zostaną zachowane odpowiednie warunki, jedzenie może szybciej się popsuć. Tylko wysoka cena produktu, może pozwolić na przestrzeganie tych wymagań, oraz na zarobek dla dostawców takiego pożywienia.
Kupując ekologiczną żywność, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak dużo obowiązków mają producenci i dostawcy, abyśmy mogli w danej chwili trzymać ich produkt w rękach. Cena może jest wysoka, ale nie bez powodu. W dzisiejszych czasach powinniśmy się cieszyć z możliwości jedzenia żywności, która została stworzona przez naturę. Mamy wtedy pewność, że robimy bardzo dużo dla naszego zdrowia i sprawności.